Doskonała kawa z mlekiem – znajdź idealny spieniacz!
Kto z nas nie lubi oddawać się chwili odpoczynku, siedząc w ulubionym fotelu lub kawiarni i popijając aromatyczne cappuccino, caffe latte czy latte macchiato? Wydawać by się mogło, że przyrządzenie kawy z mlekiem nie jest skomplikowane… Tymczasem okazuje się, że to prawdziwa sztuka. Powodzenie naszych starań zależy w dużej mierze od spieniacza oraz rodzaju mleka. Co powinien wiedzieć każdy początkujący barista? Sprawdź!
Tańsza wersja
Nie masz ekspresu ze specjalną dyszą do spieniania mleka? W takim razie z pewnością zainteresuje Cię ręczny spieniacz. Niewielki, manualny przyrząd umożliwi szybkie spienienie mleka. Jak działa tego typu urządzenie? Zasilany bateryjnie sprzęt wyposażony jest w sprężynkę w kształcie okręgu. Pod wpływem wysokich obrotów końcówki mleko się spienia. Im wlany do naczynia płyn jest cieplejszy, tym szybciej się spienia. Dzięki ręcznemu spienianiu możesz dokładnie kontrolować cały proces, w efekcie czego Twoja kawa z mlekiem będzie idealna.
Droższa wersja
eco bardziej kosztowną (ale wciąż przystępną) wersją jest spieniacz automatyczny. Pozwala on uzyskać znacznie bardziej zbitą, gęstą pianę, doskonale nadającą się do przygotowania latte macchiato. W tym przypadku wystarczy jedynie włączyć przycisk i zaczekać, aż urządzenie wykona za nas pracę. Większość automatycznych spieniaczy ma funkcję podgrzewania mleka.
Jakie mleko?
Własnoręcznie przygotowana kawa z mlekiem może dorównywać napojowi sączonemu w najlepszej kawiarni. Aby tak się stało, pamiętaj o tym, że mleko nie może zostać przegrzane. Bariści zaznaczają, że temperatura wlewanego do kawy mleka nie powinna przekraczać 60–70 stopni. Raz podgrzany płyn nie powinien być ponownie spieniany. Uzyskana pianka powinna być gęsta, aksamitna i drobno napowietrzona. Najmniej problemów podczas spieniania przysparza mleko o wysokiej zawartości tłuszczu (3,2%), jednak z powodzeniem można zastąpić go napojem roślinnym.