Jak woda wpływa na smak kawy?
Parzenie kawy może się odbywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy miłośnik kawy dąży do tego, aby smak naparu był idealny. Wielu kawoszy zdaje sobie sprawę, że smak kawy jest determinowany przez wiele czynników. Jednak zapominają o tym, że na smak wpływa także woda. Więcej na ten temat w poniższym artykule.
Jaka woda jest najlepsza do kawy?
Nieodpowiednia woda może całkowicie zrujnować smak kawy. W jaki sposób? Kawa może zostać pozbawiona kwasowości lub całkowicie zmienić swoje body. Idealny smak kawy uzyskamy, gdy woda ma w sobie, chociaż niewielkie pokłady minerałów i użyjemy ziaren o najwyższej jakości. Według badań woda wpływa na ostateczny smak kawy i determinuje cykl parzenia. Minerały, znajdujące się w wodzie są niezbędne, aby zachować cudowny smak naparu. Zawartość minerałów jednak powinna być odpowiednio dopasowana. Zbyt mała zawartość minerałów spowoduje, że smak kawy będzie płaski, natomiast woda pozbawiona minerałów (destylowana) sprawi, że kawa będzie cierpka i będzie zostawiała nieprzyjemny smak na języku.
Temperatura wody również ma znaczenie
Omawiając wpływ wody na kawę, nie sposób nie wspomnieć także o aspekcie temperatury. Wiele osób zalewa kawę na przykład sypaną bezpośrednio wrzątkiem. To ogromny błąd. Do zaparzenia kawy najlepsza będzie woda o temperaturze od 90 do 96 stopni Celsjusza. Woda o niższej temperaturze sprawi, że smak będzie płaski, natomiast zlewając kawę o wyższej temperaturze, przekonamy się, jak to jest pić kawę bez smaku.
Jaka woda do ekspresu?
Woda wykorzystywana do zrobienia kawy powinna być świeżo pozyskana. W przypadku robienia kawy w ekspresie trzeba zadbać, aby znajdowała się ona nie dłużej niż 48 h. Do przygotowywania kawy w żaden sposób nie nadaje się woda mineralna (dostępna w sklepach) ani przegotowana, ponieważ jest pozbawiona już wartości odżywczych i smaku. Jeśli użyjemy zbyt twardej wody, kawa będzie pozbawiona aromatów, natomiast użyta woda zbyt miękka sprawi, że napój kawowy się niezwykle kwaśny.