Jakie błędy najczęściej popełniają Polacy przy parzeniu kawy?
Z pewnością jako kawosz masz na mapie Polski swoje ulubione kawiarnie. Jednak czy umiesz przygotować tak samo pyszną kawę w domu? Musiałbyś dobierać skrupulatnie ziarna kawy, a także wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie akcesoria. Okazuje się, że zapewnienie sobie ziaren kawy i sprzętu nie gwarantuje przygotowanie pysznej kawy. Poniżej przedstawiamy najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania napoju kawowego.
Kupno nieświeżej lub o niskiej jakości kawy
Ziarna kawy o niskiej jakości to najczęstsza zbrodnia każdego kawosza. Taka praktyka od razu sprawia, że kawa nie może się udać. Użycie zwietrzałych lub o niskiej jakości ziaren nigdy nie pozwoli uraczyć naprawdę pyszną kawą. Jak można zdefiniować kawę złej jakości? To przede wszystkim kawa, która ma defekty. Chodzi głównie o występującą pleń, szkodniki i choroby kawowca.
Oczywiście wszystkie wspomniane zjawiska powinny być wyeliminowane przez rolnika, jednak czasami się zdarza, że szkodniki zaatakują w fazie zaawansowanej i ziarna trafiają do segregacji. Im mniej kawowców z chorobami, tym lepiej to świadczy o plantacji. Trzeba jednak być sprawiedliwym i pamiętać, że właśnie te najdelikatniejsze odmiany kawowca są najbardziej podatne na szkodniki, ponieważ nie mogą się pochwalić wysoką odpornością. Aby mieć pewność, że kupimy kawę najwyższej jakości, warto współpracować ze specjalistycznymi sklepami i lokalnymi palarniami. Bardzo często same kawiarnie sprzedają kawę, ponieważ mają dobre źródła. W takich miejscach pracownicy z miłą chęcią doradzą klientowi, jaką kawę powinien wybrać.
Źle przygotowane mleko do kawy
Jeśli dysponujesz ekspresem z zewnętrznym system spieniania mleka, to ta część jest dla Ciebie. Chcąc cieszyć się pyszną pianką, czyli warstwą mleczną w kawie wybieraj tylko schłodzone mleko. Do dzbanka metalowego wlewaj wyłącznie tyle mleka, ile faktycznie z potrzebujesz. Pamiętaj, że mleko zwiększy swoją objętość. Nie bez znaczenia jest także zawartość tłuszczu. Według baristów najlepiej sprawdza się mleko o zawartości tłuszczu 3,2%.