Kopi Luwak, czyli kawa dla koneserów
Z pewnością każdy smakosz kawy słyszał kiedyś o odmianie Kopi Luwak uznanej za najbardziej ekskluzywną kawę na świecie. Czym różni się ona od standardowej, ziarnistej Arabiki czy Robusty? Sprawdź!
Dobra z natury
Cieszący się opinią najbardziej ekskluzywnej kawy Kopi Luwak wywodzi się z terenów południowo-wschodniej Azji. W czym tkwi jego wyjątkowość? Drogocenna kawa, zanim trafi do sprzedaży, odzyskiwana jest z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych – łaskuna muzanga, niewielkiego drapieżnego ssaka, który chętnie zjada najlepszej jakości owoce kakaowca, jednak nie jest w stanie strawić jego nasion. W układzie pokarmowym enzymy i bakterie produkujące kwas mlekowy nadtrawiają ziarna, które w następnej kolejności są wydalane. Oczyszczone ziarna poddawane są typowej obróbce (na przykład paleniu). Dzięki temu procesowi ziarna kawy pozbawiane są charakterystycznej goryczki. Zaparzony z nich napój ma niepowtarzalny, łagodny, ale intensywny smak i aromat. Kopi Luwak wytwarzany jest przez ludność żyjącą na indonezyjskich wyspach (głównie Sumatrze, Jawie i Celebes), na Filipinach i w Wietnamie (w mniejszym stopniu). Kilogram tej kawy może kosztować nawet tysiąc euro.
Kawa dla wybranych
Zawrotna cena kawy Kopi Luwak wynika również z jej ograniczonej ilości. Według udostępnionych danych rocznie produkuje się jedynie kilkaset kilogramów wyjątkowej kawy z naturalnych źródeł. Jej głównymi odbiorcami kawy są Stany Zjednoczone oraz Japonia, ale dostępna jest również w innych krajach, między innymi w Polsce.