Podstawowe błędy popełniane podczas parzenia kawy
Wydawać by się mogło, że zaparzenie kawy jest najprostszą czynnością na świecie – wystarczy zmielić ziarna, zalać je wodą i odczekać, aż napar się zaparzy. Posiadacze ekspresów mają jeszcze bardziej ułatwione zadanie – w tym przypadku przyrządzenie napoju ogranicza się do naciśnięcia odpowiedniego guzika. Tymczasem okazuje się, że pozornie banalna czynność może przysporzyć wielu trudności! Aby przyrządzić aromatyczną, wartościową kawę o bogatym aromacie, należy przestrzegać kilku zasad. Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas parzenia kawy? Sprawdź!
Niewłaściwa grubość ziarna
Im drobniejsze ziarno, tym lepiej? Nic bardziej mylnego! Wielkość ziaren powinna być dostosowana do rodzaju przyrządzanej kawy. Zasada jest prosta – im krócej parzy się kawę, tym ziarna powinny być mniejsze. Najkrócej parzy się espresso (około 30 sekund), więc do niego zaleca się używanie bardzo drobno zmielonej kawy. Aby kawa oddała pełnię swojego smaku, ziarna należy mielić bezpośrednio przed parzeniem, dlatego bariści nie zalecają kupowania już gotowej, zmielonej kawy.
Zalewanie kawy wrzątkiem
Znaczna część osób przygotowujących kawę w zaciszu swojej kuchni zalewa ją wrzątkiem. I tutaj właśnie popełniamy poważny błąd: wrzątek znacząco obniża walory smakowe naparu oraz wzmaga wydzielanie się kwasów podrażniających żołądek. Optymalna temperatura, w której należy parzyć kawę, wynosi 95 stopni Celsjusza. Aby mieć pewność, że woda nie jest zbyt gorąca, należy wstrzymać się z zalaniem kawy około 2 minut po wyłączeniu czajnika. Użytkownicy ekspresów mają ułatwione zadanie, gdyż urządzenie automatycznie dobiera temperaturę.
Złej jakości woda
Nawet najlepszej jakości kawa nie będzie zachwycała smakiem, jeśli zostanie połączona z niskiej jakości wodą. Niefiltrowana, twarda lub zbyt mocno chlorowana woda może „zepsuć” smak i jakość nawet najdroższej, pochodzącej z ekologicznych upraw Arabiki. Jak zapobiec temu zjawisku? Wystarczy, że postawimy w kuchni dzbanek filtrujący i będziemy z niego korzystać za każdym razem, kiedy będziemy mieli ochotę na kawę.