Poznaj opis najpopularniejszych odmian kawy
Zastanawiasz się, czym się różni cappuccino od cafe latte? W takim razie świetnie, że trafiłeś na nasz artykuł. Każdy rodzaj napoju kawowego jest wyjątkowy na swój sposób. Wyjątkowość dotyczy już samego sposobu przyrządzania. Poniżej znajdziesz listę najpopularniejszych kaw z krótką charakterystyką. Przekonaj się sam, ile odmian kawy można przygotować, dysponując świeżo zmielonymi ziarnami i mlekiem. Zapraszamy do lektury!
Espresso
To napój kawowy symbolizujący Włochy. Bariści mogliby godzinami opowiadać o espresso, jednak my się streścimy w kilku zdaniach. Kawa tego typu jest podawana zawsze w filiżance o pojemności 25-30 ml. Proces ekstrakcji wynosi maksymalnie 30 sekund, a woda musi mieć od 88 do 92 stopni Celsjusza. Legenda także głosi, że espresso powinno się wypić w trzech łykach. Warto wziąć do serca nazwę tego napoju, ponieważ wielu Polaków prosi kelnera w kawiarni o „ekspresso”. Espresso nie ma nic wspólnego z szybkim przygotowaniem. Nazwa tak naprawdę wzięła się od włoskiego słowa espressivo, oznaczającego intensywny czy wyrazisty.
Cappuccino
Popularnym napojem kawowym jest cappuccino. To tak naprawdę espresso, do którego dodaje się około 100 ml mleka, które jest spienione. Na samej górze zawsze jest pyszna pianka. Sama warstwa mleczna nie powinna mieć więcej niż 125 ml obojętności. Końcowe cappuccino wliczając dolną sekcję kawy, powinno mieć 150 ml. Pianka powinna być całkowicie pozbawiona pęcherzyków i wyróżniać się wyjątkową gęstością. Z pewnością wielu czytelników zastanawia się, skąd pochodzi nazwa cappuccino. Otóż nazwa nawiązuje do brązowo-białego habitu kapucynów.
Cafe Latte
Napój kawowy tego typu to bliski kuzyn cappuccino. Tak naprawdę Cafe latte zawiera po prostu więcej mleka. Samo słowo latte po włosku oznacza mleko. Warto o tym pamiętać, prosząc we włoskiej restauracji o ten napój kawowy. Z uwagi na delikatność smaku i aromatu, a także niską zawartość kofeiny cafe latte jest pite przez Włochów zazwyczaj na śniadanie.