Woseba Brasil – doskonała Arabika dla smakoszy
Znaczna część z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka bez napicia się świeżej kawy z ulubionej filiżanki. To właśnie lekko gorzki smak i intensywny aromat są w stanie wybudzić nas ze snu i naładować energią do działania. Na półkach sklepowych znaleźć możemy ogrom mielonych i ziarnistych kaw różnych gatunków. Bez wątpienia najpopularniejszą z nich jest Arabika, która gości w niemal każdym domu. Co charakteryzuje ten gatunek? Dlaczego podczas zakupów warto szczególną uwagę zwrócić na Wosebę Brasil? Sprawdź!
Arabika – krótka charakterystyka
Arabika jest najstarszą i najbardziej popularną na całej szerokości geograficznej odmianą kawy. Jej odkrycie przypisuje się pasterzowi, który zauważył, że jedzące ją kozy stały się nienaturalnie pobudzone. Według tego przekazu historia Arabiki zaczyna się w etiopskiej wiosce w I w. p.n.e..
Dzisiaj gatunek ten dostarcza aż 70-90% światowej produkcji kawy. Aby Arabika prawidłowo wzrastała, potrzebuje specyficznych warunków glebowych. Ze względu na naturalne uwarunkowania, jej największe plantacje zlokalizowane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej w Afryce (między innymi w Etiopii, Ugandzie, Wybrzeżu Kości Słoniowej), na Sri Lance, Jawie, Sumatrze, w Gwatemali. Do najbardziej cenionych odmian Arabiki zaliczyć możemy odmiany Typica, Bourbon i Geisha. Suche, podłużne ziarna kawy mają barwę szarozieloną. Specyficzny smak i aromat nadaje im proces prażenia, który powinien odbywać się bezpośrednio przed sprzedażą. Miejsce upraw wpływa na finalny smak kawy. W niektórych ziarnach wyczuć można nuty czekoladowe i orzechowe, a w innych – owocowe i kwiatowe.
Woseba Brasil – głębia smaku
Na sklepowych półkach znajdziesz ogromną ilość Arabiki różnych producentów. Wśród ogromu dostępnych opcji warto swoją uwagę skierować na Wosebę Brasil – kawę z wyżynnych plantacji Brazylii, pozyskiwaną metodą suchą. Smakosze kawy z pewnością docenią jej łagodny smak, głęboki aromat oraz niską kwasowość z nutą słodyczy.